Rado a Eli Súlovcovi | Svatební fotografové

Fujifilm a portrét v Holešovickém přístavu

Holešovický megapixel slavil výročí 25 let, a u té příležitosti pořádal několik workshopů zaměřených na různé fotografické žánry. S tím bylo spojené představení fotografické techniky Olympus, Fujifilm, Nikon a Canon. Protože už delší dobu v různých časopisech čtu o Fujifilm, jejich bezzrcadlovkách a o kvalitě výstupu. 

Tak nás to zaujalo a na workshopy jsme se přihlásili. 

Měli jsme jako první v republice možnost vyzkoušet nové sklo od Nikonu 105mm f1.4. Co říct? Je parádní, ale cena kolem 50 tis taky. Navštívili jsme tedy workshop portrétu a fashion.


Portrét je nám blízký a je jednou z disciplín, které chceme opravdu umět. Proto jsme si říkali, že se třeba něco nového naučíme.  Fashion je disciplína pro nás relativně nová a chtěli jsme si ji zkusit.  Ovšem možnost vyzkoušet si techniku Fujifilm byla pro nás hlavním důvodem proč jsme si tento workshop vybrali. Celý WS byl pod taktovkou Petra Kozlíka, který fotí pro Mafru - mladou frontu. 

Mužů říct že portrét fotíme opravdu rádi. Zachytávat osobnosti lidí, jejich tváře a emoce nás baví.  Ovšem fotografie oblečení na modelkách, kabelek a všeho co k tomu patří s ohledem na to, že tvář a výraz modelu nejsou v podstatě až tak důležitý, nás tolik nezaujalo. Každopádně je to určitě náročný proces, kdy finální fotografie je výsledkem práce vizážistky,  stylistky a fotografa, takže celého týmu. Jinak WS byl klasicky ve stylu deset fotografů na jednu modelku. Proto jsem se věnoval hlavně zkoušení Fujifilmu. 

Vybral jsem si X-T1 a k tomu několik pevných skel. 

Fujifilm má X-trans senzor, který používá jinak uspořádány barevný filtr s náhodným vzorcem. Senzory ostatních výrobců uspořádávají barvy na základě Bayerovy masky. Zkušenosti společnosti Fujifilm ve výrobě fotografických filmů se projevuje v kvalitě obrazu a možnost simulace filmů ve výstupním jpeg formátu je taky výborná. 

Fuji mne opravdu zaujal barevným výstupem a díky kvalitnímu zpracování zvládá vysoké citlivosti ISO což je docela důležitý, když fotografujete u snížené hladiny osvětlení např.  koncerty nebo svatby. Ovšem kvůli rychlosti ostření více lidí sáhne po zrcadlovce, ale to už záleží na názoru a způsobu práce každého fotografa zvlášť.

Po odzkoušení a zpracování fotografií mužů říct, že jsou to opravdu kvalitní přístroje, ale záleží na tom co fotografujete a vyžadujete. Když je to portrét nebo krajina tak by jsem se toho nebál a určitě si časem taky pořídíme bezzrcadlovku od Fuji do kapsy.  

Jsme rádi, že jsme si to mohli vyzkoušet a udělat pár snímků i s modelkou.  Přiloženou fotografii jsem zpracovával z jpeg. Byla vyfocena v normálním režimu bez filtru a zpracovaná v PS. Pleťová barva byla na mne až moc oranžová, na to nejsem u Nikonu zvyklý.  Když tak posuďte sami před a po úpravě a následné retuši.

Další WS už byli o portrétech hlavně v exteriéru a okolí Holešovického přístavu.  Prostředí tam je hodně fotogenické samo o sobě. Fotilo se v přirozeném světle, před západem sluníčka. Bez externích zdrojů světla s odrazkou. Užili jsme si to a bylo to moc fajn.
Děkujeme proto megapixelu a fotografům Petrovi Kozlíkovi a Pavlovy Rybníčkovi za ukázku práce, techniky a předání zkušeností.

Using Format