Rado a Eli Súlovcovi | Svatební fotografové

Sociální dokument Slavonice


Měsíc před ukončením druhého ročníku fotografické školy Photogenie, jsme byli na Plenéru ve Slavonicích. Kdo nezná Slavonice určitě by tam měl zajít na výlet. Taky se tomu říká trojmezí - místo setkání tří historických hranic-České, Moravské a Rakouské. Je tam opravdu krásna krajina, políčka a jezírka všude kolem. Do města se už delší dobu stěhují různý umělci a taky tam má zázemí naše škola. Ubytovaný jsme byli v hotelu Besídka, který je sám o sobe uměleckým dílem. Roku 1988 ho objevilo divadlo Sklep. V té době byl hotel skoro ruina. Ale jak šel čas hotel byl zrekonstruován do dnešní nádherné podoby kdy všechny pokoje nesou jména osmi herců z divadla Sklep. Já s manželkou jsme bydleli v pokoji Kouťák. Hned po vybalení jsme šli do institutu Slavonice kde měl přednášku mistr Antonín Kratochvíl. Byl to inspirativní večer a po přednášce se šlo jak jinak než na pivo do Besídky. Druhý den po snídani jsme všichni vyrazili za lidmi, řekl bych alternativními lidmi, s kterými bylo domluveno focení v jejich domech. Rozdělili jsme se do skupin a parádní den mohl začít. Moc nás to bavilo a hodně jsme se naučili. Jestli se Vám fotografie líbí, to už můžete posoudit sami…



Z focení máme jednu vtipnou historku, kdy naše skupina jela do vedlejší vesnice pana Františka, kterého jsme neznali a měl tam na nás čekat. Už byl z toho focení docela otrávený a chtěl do hospody. Ovšem řekl, že na nás počká, tak jsme mu vzali cestou aspoň lahváče. Do vesnice jsme dorazili a pana Františka našli bez problémů. Byl to starší pán kterému fotografování nevadilo. Udělali jsme pár snímků, chvíli pokecali a jeli zpět do Slavonic. 

Až večer, když jsme u piva upravovali fotografie se nás spolužáci ptají, koho to máme na těch fotkách? No a my přece pana Františka. Jenom že František to nebyl, takže v podstatě jsme zaklepali na dveře úplně cizího pána, řekli jsme mu že ho máme fotit a jemu to zjevně vůbec nedělalo problém. Jak říkám Slavonice a okolí jsou úžasný.

:-)

Druhý den ráno jsme ještě navštívili Slavonické podzemí a vyrazili na cestu domů.

Antonín Kratochíl

Jan Sucharda(ředitel Photogenie)

Kouťák

my

my

Using Format